..

Monday, May 16, 2011

Vlada hoće da odlučuje o odigravanju rizičnih utakmica

04. 05. 2011. 13:44h | Vestionline
Poljski ministar pravde Kšištof Kvjatkovski izjavio je da sprema izmene propisa kako bi o održavanju fudbalskih utkamica na kojima prete izgredi huligana odlucivale centralne vlasti, a ne kao do sada lokalne samouprave i fudbalski savez.

Trece poluvreme - Poljski huligani i policija

"Takva utakmica kao jucerašnja u Bidgošcu nije uopšte smela da se održi", kazao je Kvjatkovski radiju RMF FM o finalu Kupa Poljske kada su se huligani i navijaci Legije iz Varšave i Leha iz Poznanja sukobili su redarima i policijom i demolirali stadion.

Huliganima nije zasmetalo ni prisustvo delegata UEFA koji su došli da vide kako je Poljska spremna za Prvenstvo Evrope u fudbalu, koje ce organizovati zajedno sa Ukrajinom 2012. godine.

Izgredi su poceli još pre utakmice kada su huligani oba tima na putu na stadion bacali petarde, a i kamenice na prozore sa kojih su ih meštani Bidgošca posmatrali. Na kraju utakmice, posle pobede Legije dok su fudbaleri još bili na
terenu njihovi navijaci uleteli su za fudbalerima da slave, a zatim pojurili ka sektoru navijaca Leha i upustili se u okršaj, demolirajuci sve što im je došlo pod ruku.

Huligani su napali i fotoreportere i tv ekipe koje su prenosile utakmicu.

Policija ih je sa terena i stadiona rasterala tek gumenim mecima i vodenim topom.

Premijer Donald Tusk hitno je posle utakmice od nadležnih ministara zatražio izveštaj i preporuke, kako da se takvi skandali ne ponove. Ministar Kvjatkovski podsetio je danas da je policija oznacila tu utakmicu za mec vrlo visokog rizika i nije preporucila da se odigra na punom stadionu.

Poljski fudbalski savez iako je pre izvesnog vremena zbog izgreda kaznio klubove, a stadion u Bidgošcu je bio zatvoren za pet utakmica, uprkos upozorenju policije, dozvolio je da se finale Kupa tu odigra.

Inace, fudbaler Leha iz Poznanja i srpski reprezentativac, Dimitrije Injac, postigao je retko lep pogodak na utakmici finala poljskog Kupa. Leh je trofej izgubio posle izvodenja penala, ali je sigurno da ce nekadašnjem igracu Vojvodine sa meca ostati lepa uspomena na gol sa 30 metara.


No comments:

Post a Comment