..

Saturday, May 14, 2011

MIŠIĆU POTVRĐENO SMANJENJE KAZNE SA 10 NA PET I PO GODINA

Sreda, 4. Maj, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je da je kaznu Urošu Mišicu smanjio sa 10 na pet i po godina zatvora, pošto je utvrdio da Mišic nije s umišljajem pokušao da ubije žandarma Nebojšu Trajkovica i osudio ga zbog napada na službeno lice.

Tokom drugostepenog postupka, na bazi medicinskog veštacenja i veštacenja koje su obavili pirotehnicari, Apelacioni sud je utvrdio da Mišic goruci deo upaljene baklje nije pokušao da ugura Trajkovicu u usta, kako je tvrdilo tužilaštvo u optužnici, navodi se u saopštenju suda.

Utvrdeno je da lokalizacija opekotina nije neposredno u predelu usana, vec je u predelu leda i leve strane lica koja zahvata i kosmati deo.

Pregledom policijskog snimka incidenta sa fudbalske utakmice Crvena Zvezda - Hajduk iz Kule, održane na Marakani 2. decembra 2007, utvrdeno je da je napad okrivljenog bakljom trajao dve sekunde.

Trajkovic je zadobio "obicne teške telesne povrede" , smatra Apelacioni sud, navodeci da "umišljaj okrivljenog (Mišica) nije išao za tim da oštecenog liši života, vec da napadne službeno lice u obavljanju poslova javnog reda i mira".

Presuda Apelacionog suda u Beogradu, iako je postupak koji joj je prethodio izazivao veliku medijsku pažnju i pritisak javnosti, doneta je iskljucivo na osnovu cinjenica koje je sud utvrdio na pretresu pred drugostepenim sudom i na osnovu uverenja suda da se kaznom koja je izrecena presudom postiže, prevashodno, specijalna, a zatim i generalna prevencija, istice se u saopštenju.

Apelacioni sud navodi da je ucinio sve da se, u skladu sa zakonskim ovlašcenjima, pravilno i potpuno utvrdi cinjenicno stanje u ovom krivicnom postupku i zato otvorio glavni pretres i rasvetlio sve cinjenice koje su bile sporne u prvostepenom postuku.

Njegov branilac Borivoje Borovic rekao je da Mišic namerava da zatraži uslovni otpust cim se za to steknu uslovi. Borovic je podsetio da je njegov branjenik posle izricanja prvostepene presude od 10 godina zatvora, na svoj zahtev, upucen na izdržavanje kazne u zatvor za maloltenike u Valjevu.

Vesti: presuda, Uroš Mišic, kazna, apelacioni sud, smanjenje, potvrda

No comments:

Post a Comment