..

Monday, May 23, 2011

OPTUŽBE ZA KORUPCIJU U FIFA U BRITANSKOM PARLAMENTU

Utorak, 10. Maj, 2011.| Autor:

LONDON - Clan britanskog parlamenta optužio je danas šestoricu clanova Izvršnog komiteta Svetske fudbalske federacije (FIFA) za neeticko ponašanje prilikom izbora za domacine svetskih prvenstava 2018.(Rusija) i 2022.(Katar) godine.

Poslanik Dejmijen Kolins rekao je na saslušanju o fudbalu u parlamentu da su neobjavljeni dokazi koje je nabavio jedan dnevni list dokazali da su neki clanovi Izvršnog komiteta dobili novac da glasaju za Katar.

On je naveo da su to Isa Hajatu iz Kameruna i Žak Anuma iz Obale Slonovace dobili milion i po dolara da bi glasali za Katar. Ta bliskoistocna država pobedila je SAD na izborima u decembru i organizovace Mundijal 2022. godine.

Kolins je bio šef kandidature Engleske. On je optužio Džeka Vornera, Nikolasa Leza, Rikarda Tešeiru i Voravija Makuduija za "nedolicno i neeticko ponašanje" prilikom izbora za domacina turnira 2018. godine.

Ove optužbe iznete su na saslušanju pred Komisijom za kulturu, medije i sport Donjeg doma britanskog parlamenta. Ta komisija koristi saslušanje o neuspešnoj kampanji u sklopu šire istrage o fudbalskim vlastima.

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je u Cirihu da ce zatražiti dokaze za te tvrdnje, kao i da ce sve optužbe proslediti Etickoj komisiji FIFA.

"Necu da kažem da su svi andeli ili davoli. Moramo da imamo dokaze i onda cemo odmah reagovati protiv svih onih koji su prekršili eticki pravilnik", rekao je Blater o clanovima Izvršnog komiteta.

Proces glasanja vec je bio uzdrman pred decembarsko glasanje, kada su prerušeni novinari dnevnika Sandej tajms u Britaniji doveli svojom istragom do suspenzije dvojice clanova Izvršnog komiteta FIFA.

Nigerijac Amos Adamu proglašen je krivim za primanje mita od prerušenih novinara, dok je Rejnald Temari sa Tahitija suspendovan zato što je prekršio pravila o poverljivosti i lojalnosti.

Neki od dokaza nikada nisu objavljeni, ali su juce poslati parlamentarnoj komisiji da ih objavi ako nade za shodno.

"Dokazi Sandej tajmsa, koje cemo kasnije objaviti, navode da je clanovima izvršnog komiteta FIFA Isi Hajatuu i Žaku Ahumi isplacemo milion i po dolara da glasaju za Katar", rekao je Kolins.
beta

a

Vesti: fudbal, FIFA, korupcija, britanski parlament

No comments:

Post a Comment