..

Wednesday, May 11, 2011

TADIĆ: SRPSKI SELJAK DA BUDE KONKURENTAN U EU

Sreda, 4. Maj, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

KRAGUJEVAC - Država mora da pomogne malim poljoprivrednim proizvodacima kako bi podigli svoju proizvodnju i bili konkurentni na tržištu Evropske unije, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadic.

"Mislim da smo sagledali dobre potencijale koje ima naša zemlja i greške iz prošlosti. U narednih pet godina, kada se približavamo EU, moramo našeg seljaka da pripremimo za taj trenutak", rekao je Tadic prilikom posete gazdinstvu Dejana Jeftovica u selu Veliki Šenj kod Kragujevca.

Tadic je podsetio da Srbija proteklih godina gotovo da nije izvozila meso i mlecne preradevine, jer je izvoz te vrste poljoprivrednih proizvoda bio cetiri do pet puta manji nego devedesetih godina.
"U toj cinjenici ja, medutim, vidim perspektivu, jer ona pokazuje da možemo da povecamo proizvodnju. Uvoz krava, obezbedivanje povoljnih kredita seljacima obezbeduje otvaranje novih radnih mesta", dodao je Tadic.

On je primetio da je sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Rusiju takode od životne važnosti za srpsku poljoprivredu, buduci da ona ne može da bude orijentisana samo na tržište Evropske unije.
Po njegovim recima, osim što je država dužna da seljacima pomaže povoljnim kreditima, neophodno je i da ih upoznaje sa savremenim agrotehnickim merama kako bi se optimizovala proizvodnja.

To je, kako je objasnio, neophodno da bi se napravio balans izmedu potrebe za rentabilnošcu proizvodnje malih poljoprivrednih gazdinstava i potrebe da hrana bude pristupacna potrošacima po što povoljnijim cenama.
Gazdinstvo Dejana Jeftovica sa Tadicem je posetio i ministar poljoprivrede Dušan Petrovic, cijom je zaslugom - prema Tadicevim recima - politicki sporazum o izvozu hrane u Rusiju veoma brzo pretocen u delo.

Petrovic je rekao da je jedan od strateških ciljeva agrarne politike u narednom periodu podizanje nivoa proizvodnje mleka i mesa i povecanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Ministar je dodao da u ovom trenutku nekoliko srpskih kompanija pregovara o mogucnostima izvoza na rusko tržište i izrazio uverenje da ce na tom polju u narednih nekoliko meseci biti ostvaren ozbiljan napredak.

Tadic i Petrovic su prilikom obilaska gazdinstva primetili da je moguce da uz neveliku pomoc države poljoprivredna gazdinstva sa desetak junica i nekoliko hektara zemlje proizvedu dovoljno da bi unapredili proizvodnju.
Tadic i Petrovic su potom obišli mlekaru u Kragujevcu, a zatim je planirano da predsednik prošeta centrom tog grada.

Vesti: boris tadic, selo, kragujevac

No comments:

Post a Comment