..

Thursday, May 12, 2011

SRBIJA PRI DNU PO USLOVIMA ZA ŽENE I DECU

Sreda, 4. Maj, 2011.| Autor: Agencija BETA

BEOGRAD - Srbija je po uslovima za život dece na 35. mestu od 43 razvijene zemlje, objavila je medunarodna nevladina organizacija za zaštitu dece Sejv d clidren (Save the Cildren).

Kada je rec o uslovima za život majki, Srbija je na 37. mestu, iza svih zemalja EU i Hrvatske, koja je na 27. mestu, preneo je portal EurAktiv Srbija. Od zemalja regiona od Srbije su lošije Bosna i Hercegovina (41), Makedonija (42) i Albanija (43).

Posmatrano po najznacajnijim pokazateljima, žene u Srbiji imaju relativno malu opasnost da tokom života umru na porodaju - jedna od 7.500, što je manji rizik nego u 10-ak zemalja EU, ukljucujuci Sloveniju (jedna od 4.100), Veliku Britaniju (4.700), Madarsku (5.500) i Francusku (6.600).

Treba imati u vidu, medutim, da to zavisi i od broja dece, a natalitet je u nekim od pobrojanih zemalja, pre svega Francuskoj, veci nego u Srbiji.

Srbija je medu najlošijima po upotrebi modernih sredstava kontracepcije - samo 19 odsto žena ih koristi, dok je od razvijenih zemalja situacija lošija samo u Crnoj Gori - 17 odsto.

Toliko nizak procenat je, proizlazi iz podataka Sejv d cildren, karakteristican za grupu najmanje razvijenih zemalja. Srbija ima dosta dugacko porodiljsko odsustvo u poredenju sa drugim razvijenim zemljama.

Kada je rec uslovima za decu, Srbija je na 35. od 43 mesta. Gledano po pokazateljima, smrtnost dece do pet godina u Srbiji je sedam od 1.000. To je isti nivo kao u Slovackoj, u Poljskoj i na Malti, Lošiji rezultat od Srbije imaju Letonija i SAD (8), Crna Gora (9), Bugarska (10), Makedonija (11), Belorusija, Rumunija i Rusija (12), Bosna i Hercegovina (14), Albanija i Ukrajina (15) i Moldavija (17).

Srbija je, medutim, najlošija medu razvijenim zemljama po upisu dece u predškolske ustanove (51 odsto), a medu lošijima po upisu u srednje škole (91 odsto).

U svetu svakog dana umre 22.000 dece mlade od pet godina od bolesti koje se mogu ili spreciti ili leciti, najviše u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama, navodi se u izveštaju.

Najbolja mesta za majcinstvo su Norveška, Australija, Island, Švedska, Danska, Novi Zeland, Finska, Belgija, Holandija i Francuska.

Te zemlje dobile su visoke ocene po pitanju zdravlja majki i dece, kao i njihovog ekonomskog i obrazovnog položaja. Potpuno je drugacija slika na 10 najlošijih mesta za majke i decu.

To su, na listi od 164 zemlje, Avganistan, Niger, Gvineja-Bisao, Jemen, Cad, Kongo, Eritreja, Mali, Sudan i Centralnoafricka Republika.

Vesti: Srbija pri dnu, Srbija je na 37. mestu, po uslovima za život dece, uslovima za život majki

No comments:

Post a Comment