..

Tuesday, May 24, 2011

DOZVOLJENA LEGALIZACIJU VIKENDICA U TRI VELIKA DIVLJA NASELJA U ČAJETINI

Utorak, 10. Maj, 2011.| Autor: Zoran Šaponjic

ZLATIBOR - Kolektor pa legalizacija!
Vlasnici više od 1.000 kuca i vikendica bespravno podignutih u naseljima Vodice, Šainovci i Smiljanski Zakosi na Zlatiboru moci ce da legalizuju svoje objekte, ali ce pored placanja legalizacije, u svojim naseljima morati da izgrade i - fekalne kolektore i sisetem za precišcavanje otpadnih voda!

Izgradnja tri sistema za precišcavanje vode u tri divlja naselja koštace - tri miliona evra, polovinu novca obezbedice opština, a preostalih milion i po evra, vlasnici vikendica morace da prikupe sami! Prosta racunica govori, da ce vlasnici svake od vikendica, u proseku, morate da plate po 1.700 evra za izgradnju kolektora.

Iako je još pre tri decenije na slivnom podrucju jezera Ribnica zabranjena svaka gradnja, podignuto je više od 1.000 objekata. Iz jezera vodom se snabdevaju i Cajetina i Zlatibor, pa su u opštini sada odlucili da slivno podrucje i vode jezera zaštite od zagadenja.

- Zona zabrane gradnje odlukom opštine sužava se i svodi na podrucje 500 metara od akumulacije i brane. Oni koji su u poslednje tri decenije, uprkos zabrani, podigli objekte na ovom poducju moci ce da ih legalizuju, ali ce vlasnici morati da ulože novac i u zaštitiu ovog podrucja - kaže Milan Stamatovic, predsednik opštine Cajetina.

Osim gradnje sistema za precišcavanje otpadnih voda, vlasnici vikendica u ova tri naselja morace da plate i legalizaciju svojih objekata i to, u zavisnosti od namene i površine, od 100 do 300 evra po kvadratu. Vlasnike prosecne vikendice od stotinak kvadrata tako ce ovaj posao, uz obavezu da finansiraju i gradnju kolektora, koštati najmanje 12.000 evra, a za neke ce ova suma biti višestruko veca. Sve ovo uz uslov da odziv za legalizaciju bude maksimalan. Što više vlasnika odbije dogovor, za ostale ce cena, barem što se tice sistema za precišcavanje,  biti veca.

U opštinskoj upravi u Cajetini kažu da ne znaju u kom ce se procentu vlasnici kuca u tri velika divlja naselja odazvati ovom pozivu, ali, dodaju, za sada je interesovanje veliko.
- Niko ljude ne može naterati da legalizuju svoje objekte, ali svima koji to ne urade, preti uklanjanje onog što je bespravno podignuto - kažu u opštinskoj upravi.  

Bio jame

U cilju zaštite jezera Ribnica, vlasnici bespravno podignutih objekata, dok sistem za precišcavanje ne bude izgraden, morace privremeno da reše problem otpadnih voda iz svojih vikendica. Morace  ili da izgrade bio jame, ili neke druge vodonepropustive septicke jame kako bi se sprecilo oticanje fekalija u jezero. Uz ovo, vlasnici ce sa JKP ''Zlatibor'' morati da potpišu ugovore o redovnom pražnjenju tih jama, najavljuju u Cajetini.

Vesti: Zlatibor, legalizacija

No comments:

Post a Comment