..

Thursday, May 26, 2011

SRPSKI TURISTI DOBRODOŠLI U HRVATSKU

Subota, 14. Maj, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

ZAGREB - Uprkos napetostima nakon donošenja haških presuda hrvatskim generalima, Hrvatska je bezbedna zemlja i srpski turisti su dobrodošli, izjavila je portparol hrvatskog ministarstva turizma Antonela Frkovic.

"Hrvatska je bezbedna turisticka zemlja, što potvrduju i statistike, a i turisti nas tako doživljavaju. Na malobrojne incidente koji se ipak dese, reaguje se odmah i efikasno, i policija ih prioritetno rešava", rekla je ona.

Haški tribunal osudio je 15. aprila hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora zbog ucešca u udruženom zlocinackom poduhvatu i progon Srba u akciji "Oluja" 1995. godine, dok je general Mladen Markac osuden na 18 godina. General Ivan Cermak je osloboden svih optužbi.

"Prema našim informacijama, incidenti vezani za goste iz Srbije se rešavaju podjednako brzo kao i svi ostali takvi slucajevi koji se odnose na turiste iz bilo koje druge zemlje", kazala je Frkoviceva, isticuci da su srpski turisti dobrodošli u Hrvatskoj, kao i svi gosti iz drugih zemalja.

"Incidenti vezani uz goste iz Srbije brojcano ne odudaraju od broja incidenata vezanih uz goste iz npr. Nemacke, Slovenije i drugih zemalja, a ministarstvo turizma, nezavisno o tome odakle turista dolazi, uvek brzo reaguje ako postoji prigovor, primedba ili bilo koji zahtev", istice ona.

Hrvatska ce za 2011. godinu u Srbiji sprovesti uobicajenu promotivnu turisticku kampanju, kao što je sprovodi od 2009. godine, kaže Frkoviceva i izražava zadovoljstvo interesom turista iz Srbije za letovanje na hrvatskom primorju, koje je iskazano, izmedu ostalog, i na sajmu u Beogradu gde je Hrvatska bila zemlja partner.

"Zadovoljni smo, pri cemu valja naglasiti da je ceo niz hrvatskih turistickih kompanija pokazao zanimanje za srpsko tržište. Povratne informacije su pozitivne, što znaci da postoji pojacano zanimanje za Hrvatsku. S druge strane, Srbija takode predstavlja svoje tržišne mogucnosti u Hrvatskoj, ali i hrvatski turisti sve cešce posecuju Srbiju i tu pre svega mislimo na boravke vrste 'Siti brejk' (city-break)", rekla je Frkoviceva.

Istrani ocekuju komšije iz Srbije

Od raskošne "prestonice" Pule do boemskog Rovinja, Istra je ponovo spremna da ugosti "komšije" iz Srbije. U mnogim stvarima specificna, Istra je kroz istoriju naucila da uvažava drugacije i ceni svoje, i teško da se danas istarski mentalitet može porediti sa bilo kojim u Hrvatskoj, tvrdi gradonacelnik Pule Boris Miletic.
On je ponosan na nivo civilizacijskog dostignuca koji je njegova regija dosegla, a kao jedan od dokaza da je Istra spremna za goste iz Srbije Miletic navodi nedavno održanu manifestaciju "Dani srpske kulture", koja je održana u cast nobelovca Ive Andrica.
U obližnjem Rovinju turista uveliko ima. I dok glavni rovinjski astrolog Silvio obilazi goste u baštama kafica uz obalu, pokušavajuci da ih ubedi da im je "upravo on potreban da bi rešili životne dileme i odabrali pravi put", iz obližnjeg butika prodavacica porucuje mladim Beogradanima: "Ostanite još malo, ne morate ništa da kupite, samo pricajte - lijepo vas je slušati".

Vesti: hrvatska, srpski turisti

No comments:

Post a Comment