..

Tuesday, May 31, 2011

DAČIĆ: NOVINARIMA DODELITI STATUS SLUŽBENOG LICA

Utorak, 10. Maj, 2011.| Autor: Agencija BETA

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic izjavio je danas da bi kazne za napade na novinare bile oštrije od one na koju su osudeni napadaci na snimatelja televizije B92 Boška Brankovica, kada bi novinari imali status službenih lica.

"Ne mislim da novinari treba da rade za državu, nego da oni rade posao od društvenog znacaja i da bi zato napadi na novinare trebalo da imaju oštrije sankcije, a one bi usledile ako bi novinari bili definisani kao službena lica", rekao je Dacic novinarima u Beogradu. Dacic je rekao da ce policija nastaviti da sankcioniše napade na medije.

Upitan za komentar presude za napad na snimatelja B92 Boška Brankovica Dacic je odgovorio da nije primereno da MUP komentariše odluke suda i podsetio da policija nije to cinila ni ranije.

Napadac na snimatelja RTV B92 Boška Brankovica, Milan Savatovic, osuden je juce na kaznu kucnog zatvora u trajanju od deset meseci, pred Prvim osnovim sudom u Beogradu. Druga dvojica okrivljenih osudeni su na uslovne kazne, Stevan Milicevic na šest meseci zatvora, uslovno na tri godine, a Nikola Lazic na cetiri meseca zatvora, uslovno na tri godine. Njima ce u kazne biti uracunato po mesec dana koliko su proveli u pritvoru.

Sud je zakljucio da su optuženi krivi jer su 24. jula 2008. godine tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžica fizicki napali Brankovica. Savatovic je prvi šutnuo Brankovica, a Milicevih i Lazic su stavili kapuljace i sa drugim demonstrantima nastavili fizicki napad i šutiranje. Brankovic je tada pretucen i zadobio je tešku telesnu povredu odnosno prelom kolena. Savatovic, Milicevic i Lazic su okrivljeni za krivicno delo ucestvovanje u grupi koja je pocinila nasilje za koje je zaprecena kazna do pet godina zatvora.

Vesti: mediji, IVICA DACIC, novinari, službeno lice

No comments:

Post a Comment