..

Wednesday, May 25, 2011

KARADŽIĆU JOS NEDELJU DANAS PAUZE, NASTAVAK 30. MAJA

Utorak, 10. Maj, 2011.| Autor: Agencija BETA

HAG - Haški tribunal odlucio je danas da optuženom Radovanu Karadžicu za nedelju dana produži pauzu u sudenju, kako bi Karadžic mogao da prouci obimnu dokumentaciju koju mu je sa zakašnjenjem dostavilo tužilaštvo.

Sudenje je prekinuto 21. marta, a trebalo je da bude nastavljeno 23. maja. Današnjom odlukom pretresnog veca, ta pauza produžena je za nedelju dana, a nastavak procesa zakazan za 30. maj, pošto su sudije delimicno usvojile Karadžicev zahtev za dodatno vreme. Krajem aprila, Karadžic, koji se brani sam, podneo je zahtev da sudenje bude prekinuto do avgusta, zato što mu je tužilaštvo tokom marta sa zakašnjenjem dostavilo oko 100.000 stranica dokumenata.

Pretresno vece je ponovo utvrdilo da je tužilaštvo prekršilo obavezu da materijale koji su potencijalno oslobadajuci dostavi Karadžicevoj odbrani što je pre moguce. Krajem februara, tužioci su odbrani dostavili 20.000 stranica potencijalno oslobadajucih dokumenata i 38 video traka koje traju 178 sati. Karadžicu je, pocetkom februara, tužilaštvo dostavilo "32.000 stranica dokumenata" i 142 video trake sa oko 200 sati snimaka.

Sudije su zbog toga prekinule sudenje od 21. marta do 23. maja, ocenjujuci da je tužilaštvo više puta prekršilo svoju obavezu da potencijalno oslobadajuce dokumente dostavi odbrani što je pre moguce. Rok tužilaštvu da Karadžicu dostavi sve dokumente koji bi mu mogli ici u korist, istekao je 31. marta. Pretresno vece je do sada više puta ukorilo tužioce zbog zakasnelog obelodanjivanja dokumenata.

Pravni savetnik optuženog Piter Robinson (Peter) do sada je sudijama uputio više od 45 podnesaka protiv zastupnika optužbe zbog takve prakse, ocenjujuci je da je to "tek vrh ledenog brega". Od pocetka, u aprilu prošle godine, sudenje Karadžicu je iz slicnih razloga - izmedu ostalog i obelodanjivanja ratnih dnevnika komandanta VRS Ratka Mladica - bilo prekinuto tri puta - u avgustu, septembru i novembru, najduže na mesec dana.

Bivšem predsedniku Republike Srpske, Tribunal sudi po optužnici za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon nesrba širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika misija UN za taoce, 1992-95.

Vesti: radovan karadžic

No comments:

Post a Comment