..

Monday, April 18, 2011

TERORISTIČKI NAPAD U MINSKU, DESETINE MRTVIH

Utorak, 12. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

MINSK - U eksploziji na stanici metroa u Minsku poginulo je 11 ljudi, a 126 njih je prebačeno u bolnicu, od kojih se 22 nalaze u kritičnom stanju, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko, koji je ranije rekao da je podrivanje mira i stabilnosti cilj onih koji su odgovorni za eksploziju, nije isključio mogućnost da je teroristički akt organizovan van zemlje, prenela je agencija Itar - TASS.

Predsednik Rusije Dmitri Medvedev ponudio je pomoć beloruskom kolegi u sprovođenju istrage o napadu, a Lukašenko je najavio da će ruski specijalci verovatno već sutra stići u Belorusiju.

Kancelarija državnog tužioca Belorusije i zvanično je večeras snažnu eksploziju, koja se dogodila oko 18 sati po lokalnom vremenu, okvalifikovala kao teroristički akt.

Državna televizija je u međuvremenu saopštila da je eksplozivna naprava imala snagu ravnu jačini pet do sedam kilograma trinitrotoluola (TNT) i da je, sudeći po rezultatima preliminarne istrage, najverovatnije bila postavljena ispod klupe za odmor na stanici metroa.

Tokom današnjeg hitnog sastanka sa zvaničnicima, Lukašenko je pozvao državne bezbednosne službe da "prevrnu celu zemlju" i pronađu odgovorne za napad, a zatražio je i od ministra odbrane da proveri da li neki eksplozivi možda nedostaju u vojnim magacinima.

Snažna eksplozija dogodila se na stanici metroa Oktobarska u samom centru beloruske prestonice, na samo 100 metara od rezidencije predsednika Lukašenka.

Vesti: Aleksandar Lukašenko, Minsk, teroristcki napad

No comments:

Post a Comment