..

Saturday, April 30, 2011

STANIŠIĆ NA PRIVREMENOJ SLOBODI, SIMATOVIĆ ODBIJEN

Cetvrtak, 21. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

HAG - Sudsko vece Haškog tribunala odlucilo je da bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišic bude na privremenoj slobodi od 27. aprila do 3. maja, kako bi prisustvovao pomenu svom ocu, dok je molba za privremeno puštanje na slobodu Frenka Simatovica odbijena.

Stanišic je, zajedno sa svojim pomocnikom Simatovicem, pred Haškim tribunalom optužen za zlocine protiv covecnosti i kršenje zakona i obicaja ratovanja tokom sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1995. godine.

Sudenje Stanišicu, koji je uhapšen u martu 2003, pocelo je u junu 2009, ali je više puta odlagano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.
Odbrana Stanišica je 13. aprila podnela Sudskom vecu Haškog tribunala zahtev da njen klijent bude privremeno pušten na slobodu kako bi mogao da prisustvuje šestomesecnom pomenu svoga oca, 30. aprila u Backoj Palanci, pošto zbog vremenskih uslova nije mogao da ode na 40-dnevni pomen iako je u to vreme bio pušten na privremenu slobodu.

Odbrana bivšeg pomocnika nacelnika Službe državne bezbednosti Srbije Simatovica podnela je 12. aprila Sudskom vecu Haškog tribunala zahtev da onj bude privremeno pušten na slobodu u periodu od 18. aprila do 14. juna, kako bi pomogao svom pravnom timu u pripremi odbrane.

Sudsko vece je odbilo zahtev ocenivši da Simatovicev boravak u Beogradu nije neophodan za pripremu odbrane. Podsetili su, takode, da je on nedavno, od 15. marta do 15. aprila bio na privremenoj slobodi i ocenili da je zatražen dug period puštanja na privremenu slobodu i to u trenutku kada je sudski proces daleko odmakao.

Vesti: Jovica Stanišic, Franko Simatovic, Franko Simatovic Frenki

No comments:

Post a Comment