..

Wednesday, April 27, 2011

PROŠLE GODINE POGINULO 35 RADNIKA

Cetvrtak, 21. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

BEOGRAD - U Srbiji je prošle godine smrtno stradalo na radu 35 radnika, najviše u gradevinarstvu i industriji, receno je na konferenciji "Bezbednost i zdravlje zaposlenih - investicija u buducnost" u Privrednoj komori Srbije (PKS), organizovanom povodom 28. aprila Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

U gradevinarstvu je u 2010. poginulo 14 radnika, u industriji13, poljoporivredi cetiri, zanatstvu dva dok je u šumarstvu i komunalnim delatnostima, smtrno stradao po jedan zaposleni, rekao je direktor Inspektorata za rad pri Ministarstvu rada i socijalne politike Predrag Perunicic.

On je istakao da su najcešci uzroci smtrnih povreda na radu pad sa visine, stradanje od pokretnih delova mašina, strujni udar, obrušavanje zemlje, pad nekog predmeta na zaposlenog i gušenje.

Perunicic je istakao da se najviše povreda na radu dogada u industriji skoro 50 procenata, gradevinarstvu, trgovini istakavši da i sami radnici nekada uticu na to jer ne nose propisanu zaštitnu opremu.

Cesto se dešava da inspektori tokom obilaska gradilišta ili pogona zateknu radnike bez šlema i opasaca, rekao je on i dodao da najcešce prilikom povreda na radu stradaju ruka, šaka i prsti, glava.

Mora da se utice na svest zaposlenih da koriste zaštitnu opremu na radu jer se u tom pogledu može najviše uciniti na zaštiti, kazao je Perunicic.

Prema njegovim recima, prošle godine inspektorat je izvršio 15.814 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i doneto je 498 rešenja o zabrani rada zbog nepostojanja uslova bezbednosti.Najviše nadzora izvršeno je u gradevinarstvu, industriji i trgovini.

Profesor na medicinskom fakultetu u Beogradu i Specijalista medicine rada Petar Bulat naveo je da se, prema podacima Svetske organizacije rada (ILO), godišnje u svetu dogodi 265 miliona povreda na radu i 160 miliona profesionalnih bolesti kao i 1,65 miliona smtrnih ishoda zbog tih bolesti.

On je rekao da je zbog povreda na radu 350.000 smrtnih ishoda, kao i 200.000 pri dolasku i povratku s posla. Prema tim podacima, kako je rekao Bulat, 10.000 ljudi u svetu svakog dana nastrada.

Kao najcešca profesionalna oboljenja u Srbiji on je naveo, oboljenja kože, vibraciona bolest, virusni hepatitis, i dodao da profesionalna oboljenja i povrede na radu Srbiji godišnje odnose cetiri procenta Bruto društvenog proizvoda.

Potpredsednica PKS Vidosava Džagic istakla je da je ulaganje u bezbednost i zaštitu zaposlenih investicija u buducnost za državu kao celinu i da je unapredenje bezbednosti i zdravlja zaposlenih moguce jedino sinergijom - zakonodavaca, institucija, poslodavaca, zaposlenih i medija.

Direktor za bezbednost i zdravlje na radu u "Holcimu" Srbija Aleksandar Obrenov kazao je da je ta kompanija posvecena društveno odgovornom poslovanju gde su bezbednost i zdravlje radnika medu prioritetima.

Obrenov je istako da u toj kompaniji koja posluje u 90 zemalja sveta i ima 85.000 zaposlenih postoje stroga pravila bezbednosti i zaštite na radu koja se moraju poštovati.

Holcim Srbija ima fabricku ambulantu i lekara, obavezne lekarske preglede za radnike koji obavljaju poslove visokog rizika i organizuje brojne edukativne radionice zdravlja, kazao je Obrenov.

Kompanija Tigar iz Pirota predstavila je gumenu obucu koja pruža visok stepen zaštite na radu.

Vesti: poginulo 35 radnika, Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

No comments:

Post a Comment