..

Tuesday, April 19, 2011

TAJNA GRUPA SRPSKE UDBE

Utorak, 12. April, 2011.| Autor: Ekipa Kurira

BEOGRAD - Top sikret!
U sastavu bivšeg Resora državne bezbednosti Srbije, pred kraj Miloševićevog režima, formirana je supertajna grupa, koju su većim delom činili pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO). Na čelu ove grupe bio je Ratko Romić, čije se ime ovih dana ponovo pominje u kontekstu ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Prema saznanjima Kurira, Romićeva grupa zvanično je formirana novembra 1999, sedam meseci posle Ćuruvijinog ubistva i mesec i po posle četvorostrukog ubistva članova SPO na Ibarskoj magistrali. Brojala je ukupno 12 ljudi, od kojih se za sedmoricu zna da su bili aktivni pripadnici JSO. Među njima su bili i prijatelji i saradnici najpoznatijih kriminalaca tog vremena, od kojih su danas neki mrtvi, a neki i dalje u bekstvu. Do danas nije utvrđeno kakva je bila stvarna namena ove grupe, sem što se sumnja da je služila kao logistika za akcije usmerene protiv protivnika Miloševićevog režima.

Formalno, grupa se vodila kao specijalno odeljenje koje je, navodno, trebalo da „operativno-obaveštajno“ deluje van granica Srbije. Međutim, nema saznanja da je bilo ko iz ove grupe učestvovao u nekoj operaciji tog tipa. S druge strane, sumnja se da su pripadnici ove grupe bili angažovani na praćenju lidera SPO Vuka Draškovića neposredno pre neuspelog atentata u Budvi.

Ono što je posebno interesantno jeste da je ova jedinica zvanično postojala do kraja februara 2001, kada je došlo do smene u vrhu srpske tajne policije i hapšenja načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića.
Ni po zvaničnom rasformiranju pripadnici ove grupe nisu došli pod udar bilo kakve istrage.

Đinđić bio na meti

U vreme kad je ubijen Slavko Ćuruvija, govorilo se da je na crnoj listi Državne bezbednosti bio i lider DS Zoran Đinđić. On se, međutim, nekoliko dana posle ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa sklonio u Crnu Goru.
Inače, u vreme postojanja tajne grupe RDB desio se atentat na Vuka Draškovića u Budvi, kao i otmica i ubistvo Ivana Stambolića.

Vesti: crvene beretke, ratko romic, srpska Udba

No comments:

Post a Comment