..

Monday, April 18, 2011

PODSTANARI NA ULICI ZBOG POPISA?

Utorak, 12. April, 2011.| Autor: S. Tomčić

BEOGRAD - Frka zbog popisa!
Panika zbog popisa stanovništva u Srbiji najavljenog za oktobar zavladala je među stanodavcima, ali i među podstanarima. Dok se stanodavci plaše da će popisivači „odati tajnu“ poreznicima o neprijavljenim podstanarima, ovi drugi strepe da će ih gazde iz straha izbaciti na ulicu.

- Stanujem s porodicom više od dve godine kao podstanar na Banovom brdu. Nisam nikad imao probleme sa gazdom. Međutim, kad je čuo za popis, rekao mi je da možemo da stanujemo do oktobra, a onda da se iselimo, makar i privremeno, dok popisivači prođu. U suprotnom, plaši se da će morati da plaća porez na kiriju, ali i da će platiti kaznu što nas je toliko dugo držao neprijavljene - požalio nam se Zoran Jovanović iz Beograda.

Ljiljana Đorđević iz Odseka za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku kaže da ni jedni ni drugi ne treba da se plaše, pošto podaci s popisa, navodno, neće biti dostupni poreskim i drugim državnim organima.

- Poreska uprava ne može da traži podatke zato što u bazi neće postojati imena osoba, već će se statistika voditi po polu, starosnoj dobi, školskoj spremi i drugim kriterijumima. To ljudi treba da znaju, jer se bojimo da će gazde iz straha izbacivati ljude napolje zato što su neprijavljeni - kaže Đorđevićeva.

Ona objašnjava da je posao popisivača da utvrde stvarno stanje na terenu i da podstanari stoga treba istinito da se izjasne.
- Svi treba da kažu onako kako jeste, pošto je najvažnije da dobijemo tačne podatke. Podstanari će zato biti duplo popisani, jednom u mestu gde su prijavljeni kao stalni stanovnik, a drugi put kao privremeno prisutno lice - ističe Đorđević.

Stanodavci kriju kiriju

U Udruženju podstanara „Beograd“ kažu da im se podstanari stalno žale na stanodavce i smatraju da je loše što ih popis neće precizno popisati.
- Najveći problem je što stanodavci neće da ih prijave na adresi stanovanja. Mi smo slali preporuke Republičkom zavodu za statistiku, da se podstanari što preciznije popišu kako bi se saznala istina, ali sa ovim popisom to se neće dogoditi - kaže Mirko Mirković, zastupnik Udruženja podstanara „Beograd“.

Vesti: popis stanovništva, podstanari na ulici zbog popisa, ilegalni zakupci stanova, stanodavci bi do oktobra mogli da poizbacuju podstanare na ulicu, stanodavci

No comments:

Post a Comment