..

Tuesday, April 26, 2011

OTVORENA IZLOŽBA U SPOMEN NA ŽRTVE GENOCIDA

Cetvrtak, 21. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

KRAGUJEVAC - Državni sekretar ministarstva rada i socijalne politike Zoran Martinovic, izjavio je  na otvaranju izložbe u muzeju "21.oktobar" u Kragujevcu povodom obeležavanja Nacionalnog dana secanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu 22. aprila da ne sme biti nikakve revizije istorije.

- Vlada Srbije cvrsto stoji na stavu da ne sme biti nikakve revizije istorije, umanjivanja broja žrtava, niti krivotvorenja onog što se dešavalo u prošlosti jer su fašizam, nacizam i antisemitizam bili zlo u jednom vremenu koje ne sme nikad više da se ponovi - naglasio je Martinovic.

On je uputio apel da se pristupi novom razdoblju u kojem ce se graditi saradnja i poverenje medu svim narodima, pa i onima koji su bili suprotstavljeni u prošlosti.

Izložba je posvecena Danu secanja na žrtve genocida koja se obeležava u spomen na isti datum 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatocenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Posvecena je i secanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i necovecnim likvidacijama tokom Drugog svetskog rata, a bice otvorena do 21. maja.

Izložba pod nazivom "Gubim nevino svoj život zbog nevaljali i prokleti ljudi" po tekstu jednog Srbina iz Šapca koji je uputio ovakvu poruku majci pre izvodenja na streljanje, sastoji se od 155 graficko-likovnih fotografija, 39 faksimila dokumenata, 16 grafikona i dve karte. Na fotografijama su prikazani zlocini genocida i ratni zlocini protiv civilnog stanovništva na prostorima bivše Jugoslavije od 1941. do 1945. godine prošloga veka.

Autor postavke viši kustos Jovan Mirkovic rekao je da su za izložbu korišceni materijali Muzeja žrtava genocida, dokumenta Arhiva Jugoslavije, Vojnog arhiva iz Beograda, muzeja iz Herceg Novog, Jevrejskoj muzeja, Muzeja Republike Srpske, Banja Luke, Šapca, Loznice i da ce ona biti prikazana širom Srbije.

Kako je navedeno u najavi Ministarstva rada i socijalne politike za otvaranje izložbe, sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvecih stratišta u Drugom svetskom ratu. Osim logora smrti u Jasenovcu - Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatio je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne Hercegovine.

Vesti: kragujevac, genocid, Izložba, zrtve, muzej "21. oktobar"

No comments:

Post a Comment