..

Thursday, April 28, 2011

JUGOVIĆ: IZBORI BI TREBALO DA BUDU 2012. GODINE

Utorak, 12. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

BEOGRAD - Direktor Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Jugoviæ izjavio je danas da bi izbori u Srbiji trebalo da budu 2012. godine, pošto Srbija dobije status kandidata za èlana EU.

Komentarišuæi predlog SNS da izbori budu 18. decembra, Jugoviæ je, gostujuæi u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naglasio da nijedna stranka ne može ultimativno tražiti izbore koje, prema Ustavu, raspisuje predsednik Srbije.

Kada veæina u skupštini ne bude postojala i kada ne bude bilo najmanje 126 poslanika koji podržavaju evropski put Srbije, u tom trenutku predsednik Srbije može raspisati izbore, rekao je Jugoviæ i dodao da "ankete ne mogu odreðivati ko æe koliko poslanika imati u parlamentu".

Jugoviæ je rekao da se mora poštovati evropsko opredeljenje Srbije, kao i evropski standardi, norme i zakoni i stavovi Venecijanske komisije, što bi znaèilo ukidanje blanko ostavki i izbor kandidata sa izborne liste prema zapisanom redosledu.

Most na Adi da ponese ime Draže Mihailoviæa

Jugoviæ je, uoèi sutrašnjeg sastanka Komisije za utvrðivanje istine o ubistvu Draže Mihailoviæa, rekao da je on ubijen na Adi Ciganliji i da je komisija završila taj deo posla.

"Baèen je u primarnu grobnicu i telo mu je posuto kreèom. Posle godinu dana je prebaèen u sekundarnu grobnicu i pretpostavlja se da je to Ratno ostrvo ili neka druga lokacija", rekao je on i najavio da æe SPO pozvati graðane da odaju poèast generalu.

On je ukazao na obavezu ispravljanja istorijskih nepravdi, donošenja zakona o restituciji i o otvaranju dosijea i da je Ivan Stamboliæ ubijen na isti naèin kao i Mihailoviæ, što je uèinila ista služba državne bezbednosti.

Jugoviæ je istakao da je potrebno procesuirati sve koji su poèinili ratne zloèine, jer je samo od 1944. do 1946. ubijeno oko 100.000 ljudi.

On je najavio da æe SPO podneti zvanièan zahtev da most, koji se gradi na Adi Ciganliji, ponese ime Draže Mihailoviæa, istièuæi da æe ga "nositi" bez obzira da li æe taj predlog prihvatiti Skupština grada, jer æe ga tako zvati graðani. 

Vesti: izbori, spo, Aleksandar Jugoviæ

No comments:

Post a Comment