..

Friday, April 15, 2011

PEDAGOŠKI ASISTENTI POSTALI DEO OBRAZOVNOG SISTEMA

Nedelja, 10. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

BEOGRAD- Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj su pedagoški asistenti postali deo obrazovnog sistema i finansiraće se iz republičkog budžeta, a u osnovnim školama i predškolskim ustanovama će zvanično biti angažovani u toku tekuće školske godine.

Prosvetni savetnik u resornom ministarsvu i član Jedinice za realizaciju projekta "Obrazovanje za sve" Angleina Skarep kazala je da će u sistem ući 128 novih asistenata, koji u obrazovnim ustanovama rade od 1.oktobra prošle godine. Isto važi i za 50 asistenata koji su se finansirali iz projekta, a u školama i vrtićima su od 2006. godine.

- Radno mesto pedagoškog asistenta je sistematizovano i poslati su dopisi obrazovnim ustanovama da sa njima do kraja školske godine skolpe ugovore, kazala je Skarep.

Pedagoški asistenti ne moraju imati fakultetsko obrazovanje, već samo srednju školu, a njihov zadatak je da pružaju pomoć i podršku deci iz osetljivih grupa, nastavnicima i vaspitačima koji sa njima rade, njihovim roditeljima, kao i da sarađuju sa lokalnom zajednicom i stručnim institucijama.

 Pedagoški asistenti će pokrivati teritoriju cele Srbije, a zakonom je stvorena mogućnost da osim sa decom romske nacionalnosti, kako je to do sada bilo, rade i sa mališanima iz ostalih osetljivih grupa.
To se odnosi na decu koja žive u jako deprimiranim sredinama, socijalno-ekonomski teškoj situaciji, raseljena su ili deportovana.

- Od asistenata se očekuje da uspostave dobru komunikaciju sa roditeljima i omoguće da se što više podataka iz porodice o životu deteta prenese ustanovi, precizirala je Skarep.

Pedagoški asistenti su u sistem ušli na osnovu projekta "Obrazovanje za sve" koji traje do februra 2012. godine, a finansira se iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Vesti: obuka, ustanove, pedagoski asistenti, obrazvni sistem

No comments:

Post a Comment