..

Saturday, April 23, 2011

DODIK DOBIO PODRŠKU SENATA RS ZA REFERENDUM

Utorak, 12. April, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

BANJA LUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je dobio podršku Senata RS za preduzimanje aktivnosti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i nameru da se u ovom entietu održi referendum na kome æe se graðani RS izjasniti da li podržavaju odluke i zakone koje su u prethodnom periodu nametnuli visoki predstavnici u BiH.

Senat RS ima savetodavnu ulogu i njega èine senatori koji su se dokazali u politièkom, ekonomskom i kulturnom životu RS.
Dodik je, posle sednice Senata u Banja Luci, potvrdio da æe sutra podneti informaciju Narodnoj skupštini u vezi sa ustavno-pravnim osnovom za formiranje Suda i Tužilaštva BiH, kao i neprocesuiranju ratnih zloèina poèinjenih nad Srbima.

"I Senat je konstatovao da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu dejtonsku osnovu za rad i da se radi o voluntaristièkoj odluci tadašnjeg visokog predstavnika Vofganga Petrièa, koji je to nemetnuo pre deset godina, pozivajuæi se na bonska ovlaštenja, kojm to pravo ne daju", rekao je Dodik.

On je rekao da æe predložiti Parlamentu RS da konstatuju da nikada nisu dali saglasnost za prenos nadležnosti iz oblasti pravosuða na nivo BiH i da odbace nametanje zakona u BiH od strane visokih predstavnika. Takoðe, Parlament RS treba da kaže da odluka Parlamenta BiH ne može da amnestira pravnu proceduru o zakonu i tužilaštvu BiH.

"Moj predlog æe biti da se Parlament RS ogradi od takvog naèina rada i formrianja institucija na nivou BiH", rekao je Dodik.
On je mišljenja da ovakav Sud i Tužilaštvo BiH, svojim radom generišu meðunacionalnu mržnju i podržavaju meðunacionalnu netoleranciju i zbog toga ne mogu imati podršku RS.

"Podržaæu održavanje referenduma s pitanjem - Da li podržavate nametnute zakone od strane visokih predstavnika u BiH", rekao je Dodik, dodajuæi da æe nastojati da za to dobije podršku poslanika Parlamenta RS.
Prema njegovim reèima, oèigledno je kršenje Dejtonskog sporazuma, koji je u poèetku imao šest, a sada 87 institucija na nivou BiH, gde samo za tri postoji saglasnost RS za formiranje.

Parlament BiH ne može odluèivati izvan deset nadležnosti, koje je dobio Dejtonskim sporazumom, rekao je Dodik, ilustrujuæi to primerima da BiH donosi zakon o zadrugama ili zakon o advokaturi, a da nema tih nadležnosti.
"Razgovarali smo i o reformi pravosuða i moguæe je da se dogovorom održi prièa o sudu i tužilaštvu BiH, ali da se redefiniše njegova uloga", rekao je Dodik, istièuæi da je za RS neprihvatljivo da se formira Vrhovni sud BiH. Dodik je rekao da je referendum legitimno i legalno pravo i da to više nije "tabu tema" u RS.

"Mi nismo avanturisti koji misle da æe s tiom odlukom (referendumom) biti sve rešeno. Demokratski kapacitet referenduma je znaèajan s stanovišta èinjenice da se u BiH nalazi visoki predstavnik i da mi treba kao strana, potpisnica aneksa deset dejtonskog sporazuma (ustava) kažemo svoje o njegovom ponašanju. Želimo da se o jednom neustavnom i antidejtonskom ponašanju visokih predstavnika narod izjasni i kaže šta misli", rekao je Dodik, dodajuæi da æe odluka referenduma biti obavezujuæa za sve iz RS.

Komentarišuæi informaciju da su policijske agencije BiH prisluškivale više od pet hiljada korisnika mobilnih telefona, Dodik je rekao da je i to potvrda da je RS u pravu kada pokreæe ovo pitanje, navodeæi da nema takve države u svetu da se tako može ponašati.
"To pokazuje da u BiH nema ni za koga nikave pravne sigurnosti", rekao je Dodik.

Vesti: REPUBLIKA SRPSKA, milorad dodik, referendum

No comments:

Post a Comment