..

Thursday, June 2, 2011

PAPANDREU: GRČKA NEĆE BANKROTIRATI

Subota, 14. Maj, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

MILANO - Grcki premijer Jorgos Papandreu izjavio je za italijanski list Korijere dela sera da njegova zemlja nece bankrotirati niti izaci iz zone evra.

"Ja se nadam da se to nece dogoditi", rekao je premijer Papandreu u intervjuu za dnevnik iz Milana i izrazio uverenje da ce Grcka za rešavanje teških dužnickih problema 2012. pribaviti dodatna finansijska sredstva, prenela je americka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Papandreu je najavio da ce u narednom periodu glavni zadatak njegove vlade biti realizacija privatizacionog programa u cilju povecanja fonda raspoloživog novca za vracanje dugova. Grcki premijer je, nabrajajuci listu mera koje ce njegova vlada sprovoditi, ukazao da ce narocito raditi na poboljšanju javnih finansija. To podrazumeva, izmedu ostalog, smanjenje potrošnje i ekonomsku liberalizaciju, u okviru privatizacionog plana.

"Privatizacija na pocetku nije bila prioritet", kazao je Papandreu, uz napomenu da je sada taj proces glavni posao kojim vlada treba da se pozabavi, kako bi i time pokazala da je Grcka spremna da odgovori dužnickim obavezama.

Grcka je u maju 2010. izbegla bankrot zahvaljujuci pozamašnom kreditu u vrednosti oko 110 milijardi evra, koji su odobrili Evropska unija (EU) i Medunarodni monetarni fond (MMF). U proteklih 12 meseci pokazalo se, medutim, da navedena pomoc EU i MMF nije dovoljna da bi bile sanirane sve posledice ogromnog duga niza prethodnih vlada u Atini u vrednosti oko 327 milijardi evra.

Vesti: grcka, Bankrot, Papandreu

No comments:

Post a Comment